Working Cocker

Een Engelse Cocker Spaniel uit een werklijn

De Engelse Cocker Spaniel uit de werklijn wordt in de volksmond ook wel Working Cocker of liefkozend Wocker genoemd. Zoals zijn naam al prijsgeeft is hij perfect om mee te werken en niet geschikt als huisdier zonder bijbaantje. De Wocker kent geen eigen stamboom en is net als de Showcocker geregistreerd onder de rasnaam Engelse Cocker Spaniel.

Om te begrijpen hoe een Wocker is moet je begrijpen hoe ze werken. Een voorbeeld: zij moeten eerst een lange afstand lopen voordat ze een vogel kunnen opstoten. Het is niet de bedoeling dat ze rondrennen en snuffelen waar ze maar willen. Ze moeten ALTIJD richtingscommando’s kunnen opvolgen. Als vogels opvliegen, moeten ze direct gaan zitten en wachten op verdere instructies. Zelfs als ze een vogel zien vallen.

Karakter
De Wocker is zich over het algemeen erg bewust van zijn eigen lichaam, heeft een enorme will-to-please, concentratievermogen en veel energie. Daarnaast is hij standvastig en zeer intelligent! Als jij jouw wocker de juiste uitdaging biedt zijn het betere huisdieren dan de meeste werkende rassen omdat ze enorm vriendelijk zijn.

Hoe gek dat ook klinkt, sommige mensen vergeten dat werkende Cockers werkhonden zijn. Natuurlijk komen alle cockers voort uit veld- en werklijnen, maar hun gedrag is inmiddels mensgericht en vooral snuffelend van aard. Ook de bouw van show- en werklijn Cocker zijn erg verschillend. Je hoeft maar naar ze te kijken en je ziet direct dat er een duidelijk verschil is.

Wockers kunnen enorm drukgevoelig zijn. Oefen jij veel druk uit bij de opvoeding of raak je snel gefrustreerd als de dingen niet gaan zoals je dat graag zou willen? Dan is dit niet het ras voor jou ! Word je boos, of laat je de hond zonder positieve ervaringen een handeling te vaak herhalen? Dan kon hij wel eens helemaal dichtslaan en is het maar de vraag of je dit ooit nog omgekeerd krijgt.


Hoe zit het met dat bijbaantje?
Sommige Wockers hebben in huis wel een uit-schakelaar terwijl andere alleen maar op standby kunnen. Leer jouw Wocker dus ook rusten op commando om te voorkomen dat hij zichzelf voorbij rent en overprikkeld raakt door continu op standby te staan.

Geef je hem geen bijbaantje? Dan gaat hij er zelf wel naar op zoek. Hij zal bijvoorbeeld gaan ijsberen (met sokken, schoenen of knuffels) of eindeloos gaan knagen aan nieuwe keukenmeubilair, plinten, bankstellen etc. Maar geef je hem een bijbaantje zonder druk op hem uit te oefenen dan maak je hem de gelukkigste hond op aarde.

Wocker zijn als border collies, maar eigenlijk toch niet!
Een wocker kan snel zijn zoals een border collie en van agility houden, maar een garantie hierop heb je nooit. Ook binnen de agility worden er Wockers gezien die dichtgeslagen zijn (vaak door het uitoefenen van teveel druk).

Wocker zijn als border collies in die zin dat er een grote variëteit in het ras is. Je moet de afstamming kennen om te weten wat je krijgt. Sommige zijn klein, sommige hebben de grootte van een springerspaniël. Sommige zijn hoog op hun poten en andere meer gedrongen. Ook in de vacht zien we veel verschillen, sommige hebben een gladde vacht terwijl andere meer krullen hebben. Hoewel ze allemaal aanzienlijk minder vacht hebben dan de Engelse Cocker Spaniels uit de showlijnen.

Een kennis zei ooit tegen me dat een Wocker ongeveer hetzelfde is als zes border collies in huis hebben. En zelfs dan is het eigenlijk nog niet vergelijkbaar. Daar waar een border collie in vergelijk met de Wocker vrij slaafs is, daar is een Wocker net als zijn showbroeder een slimme rakker die jouw gedrag graag naar zijn hand zet. Wees dus consequent vanaf de eerste seconde en wees alert op zijn manipulatieve trekjes. Laat je niet om zijn pootje winden!

Hoge verwachtingen
Wees je ervan bewust dat je geen garantie hebt op hoogte! Er zijn zowel enorm kleine als enorm grote Wockers. Net als bij andere rassen zijn teefjes vaak kleiner dan reuen. Maar als je je zinnen hebt gezet op een ‘kleine’ Wocker, dan moeten we je teleurstellen want geen enkele gerenommeerde fokker zal je dat ooit kunnen garanderen. Er is gewoon te veel variatie binnen het ras om dergelijke beweringen te doen. De overgrote meerderheid van dit ras meet medium, maar er zijn uitzonderingen op elke regel.

De gezondheid van de Wocker
De inteeltcoëfficiënt van de werklijn cockers ligt hoger dan het ideaal. Idealiter zou de COI 10 of lager moeten zijn. De COI voor werkende cockers was vroeger zelfs 16%, maar met goede inspanningen van gerenommeerde fokkers is het gemiddelde inmiddels wel iets gedaald.

Qua erfelijke ziektes en geadviseerde gezondheidstesten voor jouw Wocker zijn er geen verschillen ten opzichte van de Engelse Cocker Spaniels uit de showlijn.

Populariteit en aanschaf
Working Cockers zijn in het Verenigd Koninkrijk al jaren erg populair en ook in Nederland winnen zij aan populariteit. Maar het vinden van een goede fokker kost tijd en moeite, neem die vooral en je zal er geen spijt van hebben.

In het verleden hebben we ook wel gehoord dat er gezegd werd dat er geen fokkers van de werklijn in Nederland zijn. Dit is absoluut niet waar! Wees je er echter van bewust dat veel jachthondenkennels huiverig zijn om een hond te verkopen aan een pupkoper die niet van plan is met zijn hond te gaan jagen. Ze zijn daarom soms iets moeilijker te vinden.

Natuurlijk bestaat er ook nog de mogelijkheid om jouw hondje te kopen bij een fokker in het buitenland (bijv. het Verenigd Koninkrijk). Houd in dat geval in je achterhoofd dat elk land andere eisen stelt aan gezondheidsonderzoeken, lees je goed in en zorg dat jouw hondje verantwoord gefokt is. Houd er ook rekening mee dat in sommige landen het couperen van staarten nog toegestaan is. Omdat de Wocker een vrij lange staart heeft die in de jacht vaak kapot geslagen wordt, zul je zien dat de meeste Wockers uit die landen (deels) gecoupeerd zijn. Wees je ervan bewust dat een gecoupeerde staart in de sport (zonder medische reden) niet geaccepteerd wordt.

Verder mag volgens de huidige wetgeving een pup pas met 15 weken in Nederland geïmporteerd worden. Dat betekent dat je heel wat weken die belangrijk zijn in de ontwikkeling van jouw pup zal missen. Natuurlijk heb je ook nog kans dat je een fokker gevonden hebt die bereid is de regels wel wat op te rekken. Maar vraag je in dat geval eens af of hij/zij niet bereid is even soepel met andere regels om te gaan die in het leven zijn geroepen om jou als pupkoper te beschermen.

Fokkers die nesten fokken met grote zorg en ijver zijn van ongekende waarde. Zij kijken kritisch naar afstamming en houden daarbij rekening met het inteeltcoëfficiënt (COI en AVK). Daarnaast voeren zij de nodige gezondheidstesten uit en zullen zij er altijd voor open staan dat jij kennis komt maken voordat je besluit wel/niet een pup te kopen bij de betreffende fokker.