Rasbeschrijving

VLECS staat niet voor niets voor de liefhebber van de Engelse Cocker Spaniel. Op deze pagina vind je onder andere meer informatie over het ras, het karakter, vachtonderhoud en nog meer nuttige informatie over deze jachthond, die hoe kan het ook anders van origine afkomstig is uit Engeland.

De Engelse Cocker Spaniel is een levendige, bewegelijke en vriendelijke hond, die zeer geschikt is als gezinshond. Hij voelt zich zowel in de stad als op het platteland thuis. Het vrolijke, opgewekte karakter is typerend voor dit ras. Het is een intelligente, beetje eigenwijze, maar zachtaardige hond, die geduldig en begripvol en consequent benaderd en opgevoed moet worden. De meeste Cockers zijn dol op apporteren en zwemmen. Hier komt ook de bekende term ‘willing to please’ vandaan. De Engelse Cocker Spaniel is door zijn aanhankelijkheid een ‘ware kameraad’.

Kleur
Bij de Engelse Cocker Spaniël kent men een groot aantal kleurvariëteiten. Hier wordt een onderscheid gemaakt tussen de één- en meerkleuren. De éénkleuren zijn zwart, rood, chocolate/lever of sable, al of niet met tankleur.
Bij de eenkleurige is een witte vlek op de borst toegestaan. De meerkleuren zijn blauwschimmel, roodschimmel, oranjeschimmel, chocolateschimmel, zwartbond, roodbont, oranjebont, chocolatebont, driekleur, sableschimmel, al of niet met tankleur.
De eenkleurige Engelse Cocker Spaniel heeft leidinggevende eigenschappen en een sterke drang het initiatief over te nemen. De meerkleurige Engelse Cocker Spaniel is iets meer afhankelijk van leiding.

De jachthond
De Engelse Cocker Spaniel is een jachthond en heeft zijn natuurlijke instinct voor het jagen en apporteren nooit verloren. De Engelse Cocker Spaniel is een ijverige en krachtige jachthond. Alhoewel tegenwoordig de mogelijkheden om in het veld te werken zeer beperkt zijn, kan er toch nog wel getraind worden. Het is prachtig om deze kleine jachthond in het veld aan het werk te zien. Meer weten? Stuur ons een mail (info@vlecs.nl) of kijk op de website van de KNJV.

Training
Dit ras is van nature leergierig en snel van begrip. Consequent zijn tijdens de training is noodzakelijk omdat de Engelse Cocker Spaniel geneigd is uw rol over te nemen. De Engelse Cocker Spaniel wil graag werken en is dan ook zeer geschikt voor gehoorzaamheid, behendigheid en flyball training. Hier komt de term ‘willing to please‘ helemaal tot zijn recht. Overal in het land worden deze cursussen voor honden gegeven.

Geschiedenis
De Engelse Cocker Spaniel is een van de oudste hondenrassen. De eerste schriftelijke melding van een Engelse Cocker Spaniel stamt uit 948. In de 18e eeuw werd voor het eerst over de Engelse Cocker Spaniel gesproken in Engeland. Het waren ideale honden voor de jacht op de houtsnip vanwege hun perfecte formaat en dikke vacht. De Engelse Cocker Spaniel liet zich niet tegen houden door doornstruiken en dichtbegroeid gewas; ze konden zich, door hun formaat, overal doorheen manoeuvreren. Door zijn moedige jachtpassie, waardoor zij regelmatig verwondingen aan hun staart opliepen, werden deze destijds gecoupeerd. Dit werd toen in de rasstandaard opgenomen.

In de 19e eeuw werden de Spaniels opgedeeld in grote Spaniels (Field Spaniel) en kleine Spaniels (Cocker Spaniel). Deze verdeling was gerelateerd aan het gewicht van de hond. Boven de 25 Engelse ponden werd de hond ingedeeld bij de Field Spaniel en onder dat gewicht bij de Cocker Spaniel. In het tweede gedeelte van de 19e eeuw is men begonnen met een fokprogramma dat geleid heeft tot de hedendaagse Engesle Cocker Spaniel. In Engeland werd de eerste Engelse Cocker Spaniel Vereniging in 1885 opgericht, in Nederland was dat in 1906.

Oorsprong naam
Over de herkomst van de naam ‘Engelse Cocker Spaniel’ wordt nog steeds getwist; niemand weet precies waar de ‘Spaniel’ vandaan komt. De naam ‘Cocker’ is afkomstig van de Woodcock (houtsnip). Rond 1800 werd er veel gejaagd op deze vogels met behulp van de Engelse Cocker Spaniel. De naam ‘Spaniel’ of ‘Epagneul’ zou vanuit het Spaans komen en is een verbastering van Espagnol; letterlijk vertaald ‘hond van Spaanse afkomst’. Anderen beweren dat ‘Epagneul’ is afgeleid van het Franse werkwoord ‘s espagner (gaan liggen).

Andere Spanielrassen
Springer Spaniel
Field Spaniel
Ierse Water Spaniel
Sussex Spaniel
Amerikaanse Cocker Spaniel
King Charles Spaniel