Gezondheid en verzorging

De Engelse Cocker Spaniel is een jachthond die stevig is gebouwd. Zijn uiterlijk is compact en vierkant. de snuit is vierkant en de neus is breed genoeg om mee te kunnen speuren.

Uiterlijke kenmerken

Hoofd:
De schedel is fijn belijnd en duidelijk. Hij heeft een goed ontwikkelde, besneden voorsnuit, duidelijke stop en de wangen zijn vlak en droog.
Ogen:
Deze zijn hazelnootbruin en in harmonie met de kleur van de vacht. De donker gekleurde ogen zien er vriendelijk en intelligent uit. Ze hebben een vrolijke en heldere uitstraling.
Oren:
Deze zijn laag aangezet en lang, niet verder reikend dan de neuspunt. Ze zijn bekleed met lang en zijdeachtig haar.
Staart:
De staart is laag aangezet en niet hoger dan de ruglijn gedragen. Hoe lager hij wordt gedragen, des te beter het is. Als de hond aan het werk is, moet de staart onafgebroken in beweging zijn.
Vacht:
De vacht is glad en aanliggend, recht, zijdeachtig en niet gegolfd; de bevedering is niet overvloedig. Lang behang op oren en borst. Een franje aan de achterkant van de extremiteiten. Boven de benen en hielen is de vacht goed bevederd.
Reu:
Schofthoogte: 40 – 41 cm
Gewicht: 14 tot 15 kg.
Gemiddelde leeftijd: 13 tot 14 jaar
Teef:
Schofthoogte: 38 – 39 cm
Gewicht: 12 tot 13 kg.
Gemiddelde leeftijd: 13 tot 14 jaar

Verzorging
De Engelse Cocker Spaniel heeft een prachtig, aantrekkelijk hoofd met lange bevederde oren. Maar met zoveel bevedering moet de hond, als hij volwassen is, regelmatig geborsteld en gekamd worden. De vacht van de Engelse Cocker Spaniel raakt snel in de klit als deze niet regelmatig doorgeborsteld wordt. Tevens moet dit ras regelmatig getrimd te worden. Deze honden dienen te worden geplukt. Let op dat ze niet worden geschoren, want dan wordt de vacht dof en krullig. Alleen een ervaren trimmer weet hoe de Engelse Cocker Spaniel getrimd hoort te worden. De oren kunnen, gezien hun lengte en bevedering, gevoelig zijn voor ontstekingen en moeten hierop regelmatig worden gecontroleerd.

Door medische ingrepen, bepaalde medicatie of hormonale veranderingen kan de vacht sterk beïnvloed worden. Door sterilisatie of castratie verandert de hormonale huishouding. Als een teef wordt gesteriliseerd raakt de hormonale huishouding uit balans; dit kan zich uiten in toename van gewicht, versterkte haargroei en verandering van karakter, ook bij het castreren van de reu kunnen deze veranderingen optreden. De eigenaar dient hierover vooraf navraag te doen bij de dierenarts of fokker. Hierdoor kan er beter ingespeeld worden op de eerder genoemde veranderingen.

Gezondheid
Bij de aanschaf van een Engelse Cocker Spaniel zijn er enkel gezondheidsonderwerpen die de aandacht verdienen. Mocht je ergens over twijfelen of vragen hebben, vraag het dan aan de fokker van jouw hond of aan de dierenarts. Want de gezondheid van jouw hond is uiteraard zeer belangrijk.
(NB: klik op de link voor meer informatie over het betreffende onderwerp)

Anaalklieren
Erfelijke hartaandoeningen
Oorontsteking
Schijnzwangerschap
Socialisatie en gewenning
Stress aanpassingen
Zindelijkheid

Samenwerking met laboratoria
VLECS vindt gezondheid uiterst belangrijk. Testsets zijn bij GENOMIA verkrijgbaar tegen betaling. VLECS-leden krijgen bij GENOMIA 10% korting, dit dien je vooraf aan te geven op de site van GENOMIA (https://www.genomia.cz/en/).