Oorontsteking

Een lastige kwestie bij de hond

Ontsteking van de uitwendige gehoorgang (otitis externa)
Bij veelvuldig krabben aan het oor ontstaat er vaak een huidontsteking, vaak ligt daar een andere oorzaak aan ten grondslag, namelijk een oorontsteking. Als de eigenaar opmerkt dat de hond last van zijn horen heeft, is er meestal sprake van een pijnlijk, rood en stinkend oor. Het oor wordt dan schoongemaakt met afgekoeld gekookt water of een reinigende vloeistof speciaal voor oren; een oorcleaner. Als men gelukt heeft, komt de ontsteking tot rust. Vaak blijkt echter dat de eigenaar te lang doorgaat met deze oorcleaner en uiteindelijk bij de dierenarts terecht komt met een uit de  hand gelopen oorontsteking. 

Oorzaken van oorontstekingen

Te veel oorsmeer productie
Bij te veel oorsmeerproductie wordt het oor overvuld. Het oor kan zichzelf niet goed meer reinigen, waardoor het oorsmeer zich ophoopt. Als dan, vooral bij warmte, het oor te weinig wordt belucht ontstaat er overmatige bacteriële en gisten groei waardoor het oor gaat stinken en raakt ontstoken. Het oor gaat irriteren en jeuken.

Oormijten
Oormijten bij de hond zijn te herkennen aan een donkere koffiedikachtige afscheiding in het oor en veroorzaakt een heftige jeuk. Onder de microscoop zijn de mijten en eitjes makkelijk te herkennen. Oormijt is zeer besmettelijk en het is dan ook belangrijk alle dieren in huis te behandelen.

Allergische reactie

Mijten, stuifmeel van kruiden, bomen of grassen (atopie) kunnen ook enorme jeuk geven en een oorontsteking veroorzaken. Als de oorzaak van de allergie gevonden is, kan er gestart worden met de behandeling.

Grasaren en vuil
Deze kunnen ook een heftige oorontsteking veroorzaken. Grasaren kunnen zelfs door de oorhuid prikken;  inspecteer de oren na een wandeling door het gras en haal de grasaren weg.

Bij de dierenarts
Nadat de dierenarts met een oorspiegel het oor onderzocht heeft en er een ontsteking is geconstateerd, volgt er behandeling afhankelijk van de ernst van de ontsteking.
Soms moet het oor eerst enkele dagen worden gereinigd met een speciale oorcleaner voordat er gestart kan worden met een medicinale crème of zalf.

Er kan ook gekozen worden voor een ‘oorspoeling’. Er wordt dan een lauwwarme, desinfecterende  vloeistof, onder druk, in de oren gespoten. Het oor wordt veel schoner van binnen, waardoor de behandeling effectiever werkt. Soms blijkt pas na het spoelen dat er sprake is van poliepen of kleine tumoren. Na het verwijderen van het vuil, komen ze te voorschijn.

Bij hardnekkige of chronische ontstekingen wordt er een kweek afgenomen en onderzocht in het laboratorium zodat bekend wordt voor welke antibiotica de bacterie of schimmelinfectie gevoelig is en de juiste antibioticum voorgeschreven kan worden.

Wat gebeurt er  als er niet behandeld wordt?
Verwaarlozing van een oorontsteking kan leiden tot het dichtgroeien van de gehoorgang waardoor de ontsteking niet verbetert, maar juist verergert en schoonmaken vrijwel niet meer mogelijk is. Het oor stinkt en is gevoelig. In dit stadium is er nog maar één oplossing, namelijk het weghalen van de zijwand van de gehoorgang zodat het oor gereinigd kan worden. Als dat niet afdoende is, wordt het hele oorkanaal inclusief  het trommelvlies  weggehaald; ‘Totale Ablatio’ in medische termen. Dit wordt vooral gedaan bij tumoren in de gehoorgang.

Door het veelvuldig krabben kan een bloedoor ontstaan. Dit is een fikse bloeduitstorting in de gehoorschelp. Meestal is een chirurgische correctie hierbij nodig.

Wat u zelf kunt doen ter voorkoming van een oorontsteking

Controleer de oren van de hond regelmatig. Indien de oren vies zijn, kunnen deze worden gereinigd met een speciale oorcleaner, dat antimicrobiële en anti-irriterende eigenschappen heeft. Ook als de hond gevoelig is voor ontstekingen, kunt u preventief deze oorcleaner gebruiken om herhaling te voorkomen. Deze is te verkrijgen bij de dierenarts. 

Raadpleeg de dierenarts als, ondanks de behandeling, de ontsteking niet overgaat.

Engelse Cocker Spaniel
Zorg ervoor dat er nooit meer haargroei in het oor aanwezig is dan 1 cm en zorg dat het oor voldoende lucht krijgt door aan de binnenkant van het oor het teveel aan haar weg te knippen.

Bronvermelding: Over Dieren