Stress aanpassingen

Stress bij de mens en de hond

Bij een te veel aan prikkels (activiteiten en informatie verwerking) waardoor de balans tussen rust en actief is verstoord, spreekt men van stress. Als mens kunnen wij soms, na een drukke dag , niet direct de slaap vatten. Het adrenaline hormoon giert nog door ons lijf waardoor we rusteloos zijn.

Ook bij honden kan er sprake zijn van stress. Sterker nog het is een veel voorkomende oorzaak van gedragsproblemen bij deze dieren. Bij de hond komt veel stress voort uit verandering van omgeving (verhuizen of vakantie). Om dan een hond bestraffend toe te spreken of van hem/haar te veel en te vaak dingen  eisen, of te corrigeren, is niet de oplossing. Geef uw hond de tijd om aan een nieuwe situatie te wennen.

Een hond heeft veel beweging nodig, maar het kan ook te veel worden, waardoor de hond zijn/haar rust niet meer kan vinden en rusteloos rondloopt en slechts ‘waakslaapje’ doet.

Actief zijn

Er zijn tal van activiteiten om met uw hond te doen; ballen apporteren, naast de fiets rennen, lange wandelingen maken en nog veel meer, maar doe het niet allemaal tegelijk; er moet wel een balans in gevonden worden zodat uw hond ook rust krijgt en voldoende kan slapen.

16 uur slaap per dag


Uit onderzoek is gebleken dat een hond minimaal zestien uur rust nodig heeft per dag om zich goed te voelen en evenwichtig door het leven te gaan. U doet uw hond een plezier door zijn activiteiten in balans te brengen met voldoende rust. Het is belangrijk voor u, als eigenaar, zich in het gedrag van uw hond te verdiepen om daardoor uw hond te kunnen helpen een zo ontspannen en aangenaam mogelijk leven te geven zonder te veel, onnodige, stress.