Nieuwe wet met volledig coupeerverbod

In 2024 komt er een nieuwe Wet aanpak dierenmishandeling en dierverwaarlozing, met een volledig coupeerverbod. Honden die voorheen een amputatie van de (kapot geslagen) staart ondergingen zijn daarmee volledig uitgesloten van de (veld)wedstrijden. Voorheen was deelname met een medische verklaring na amputatie bij de dierenarts mogelijk omdat dit als uitzondering in de wet was opgenomen. Ook honden geboren in een land waar couperen nog is toegestaan werden toegelaten op de (veld)wedstrijden. Met de inwerkingtreding van de nieuwe wet zal dit niet meer het geval zijn.

Dit zou nog wel eens het einde kunnen betekenen voor de geliefde veldwedstrijden voor Spaniels in Nederland.
De Engelse springer spaniël club is een dossier aan het opbouwen en heeft daarbij jullie hulp nodig.

Help mee aan dossieropbouw

Heb jij een Springer of Cocker spaniel die met regelmaat voor en/of na het jagen, andere werkzaamheden of in huis zijn/haar staart kapot slaat? Laat dit dan aan ons weten. De gezondheidscommissie is momenteel bezig met de opbouw van een dossier.

Met dit dossier en bewijzen wil het bestuur van de Engelse Springer Spaniël Club opnieuw in gesprek gaan met het Ministerie of er niet alsnog een uitzondering gemaakt kan worden voor onze (werkende) spaniels. Als het goed is, dan wordt er nog voor de zomer een internetconsultatie gehouden, waar al deze info gepresenteerd zal worden.

Wil je hieraan meewerken? Lever dan voor 27 mei 2024 de onderstaande gegevens aan door een mail te sturen naar gezondheid@esscn.nl     

– Foto’s voor en na inspanning, kapotte (bebloede) staart
– Nhsb naam van de hond incl. Nhsb nummer
– Je volledige naam, adres, woonplaats
– Contact telefoonnummer
-De hond wordt ingezet als:
Huishond:
Detectie:
Behendigheid:
Jacht:
Anders:

Alvast dank je wel voor de medewerking!