Foknormen  

Free by Parents en Materiaalafname voor DNA tests

De Raad van Beheer heeft een begin gemaakt met het implementeren van de foknormen en als het bestuur goed geïnformeerd is, loopt er nu een pilot (!) met een tiental verenigingen die in 2019 reeds hun foknormen hebben ingeleverd. Daarbij is gebleken dat de tijd niet heeft stilgestaan en er voortschrijdend inzicht in het spel is. Met andere woorden: er moeten aanpassingen plaats vinden en dus duurt het proces langer dan voorzien. Het is op dit moment volstrekt onduidelijk wanneer de door ons aangeleverde foknormen, die inmiddels ook in het Verenigingsfokreglement (VFR) zijn doorgevoerd, aan de beurt zijn.

De Commissie Gezondheid van de Raad adviseert inmiddels gezondheidsonderzoek alleen verplicht te stellen in VFR en foknormen als er daadwerkelijk een gezondheidsprobleem binnen het ras is. Het bestuur heeft in de vergadering van rasgroep 7/8 gevraagd naar de definitie van “Gezondheidsprobleem”, maar daar geen antwoord op gekregen. Gezien de complexiteit van de materie was dat ook niet echt verwacht.

Op basis van de nu lopende pilot zal nadere info ter beschikking komen en dan kunnen verenigingen hun foknormen eventueel nog bijstellen. Het ligt wel in de lijn der verwachting dat als dat moment voor de Engelse Cocker Spaniël daar is, we uiterst alert zullen moeten zijn, omdat veranderingen in eenmaal vastgestelde foknormen naar verwachting uiterst moeilijk kunnen worden doorgevoerd. We houden de vinger aan de pols uiteraard.

Een tweetal zaken werpt echter zijn schaduw vooruit: afschaffing van Free by Parents (Vrij over de Ouders) bij het DNA onderzoek en de identiteitscontrole bij de DNA afname. Om met de identiteitscontrole te beginnen: Resultaten van DNA-onderzoek worden in de toekomst in het kader van fraudebestrijding alleen geaccepteerd als de identiteit van het dier onomstotelijk vaststaat. Dat betekent dat afname door een dierenarts of een buitendienstmedewerker van de Raad van Beheer dient te geschieden. Zie voor de verschillende categorieën onderzoeken ook de volgende link: FAQ Dutch Dog Data (houdenvanhonden.nl). Op dit moment kunnen resultaten van DNA-onderzoek waarbij de identiteitscontrole niet is gebeurd nog worden ingevoerd en zij zullen, op basis van de huidige informatie, in de toekomst gewoon meetellen. Hebt u nog resultaten die niet ingevoerd zijn, doe dat dan alsnog om problemen in de toekomst te voorkomen.

Hoewel in het VLECS VFR is toegestaan DNA-testen één generatie over te slaan (Free by Parents) is dit gegeven niet meer in te voeren in IT4Dogs. Reden is dat ook hier de controleerbaarheid van gegevens in het geding is, maar ook dat veel fokkers DNA-resultaten niet ingevoerd hebben. Bovendien is de software kennelijk ook niet in staat om te concluderen dat er sprake is van Free by Parents, zelfs als alle gegevens van de ouderdieren wel zijn ingevoerd. Als eigenaar van de hond kunt u op de profielpagina helemaal onderaan onder “Documenten” een link vinden naar de “Bijlage bij de stamboom”. Daarin staan de resultaten van de gezondheidsonderzoeken van de ouderdieren en daarmee kunt u bij de kopers van de pup indien nodig aantonen dat er inderdaad sprake is van Free by Parents. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de gegevens van de ouders zijn ingevoerd in IT4Dogs

Kortom:

  • Voer nog niet ingevoerde resultaten alsnog (snel) in
  • Gezien de onzekerheid m.b.t. het toestaan van FbP in de toekomst, adviseert het bestuur u om bij alle fokdieren de vereiste DNA-testen te laten uitvoeren.
  • Doe dat dan wel met waarborgen voor de identiteitscontrole.